Restaurace, hospody i nejrůznější špeluňky dotvářejí významným způsobem kolorit města a dávají mu nádech pospolitosti, lidové zábavy i filozofických klábosení. Bez hostinců nebylo by mnohých přátelství a bez těch přátelství, nebylo by vzniklo mnoho kulturních děl, soch, obrazů, knih, časopisů a společenských institucí, ale také plebejských zábav obyčejných lidí. Pražské hospody ovlivnily historii města jak v?jeho samotném středu, tak na periférii. V?dobách nedávno minulých plnily, více než dnes, hostince a kavárny důležitou společenskou úlohu a informační službu, poskytovaly své prostory nejrůznějším spolkům a klubům. Nejsou to vždy šťastné konce, ale na pozadí příběhů jednotlivých hospod, děly se, a dosud dějí, příběhy lidské, které nezaznamenány v?knize, skončily by zapomenuty s?odchody těch, kdo je prožili. Kniha Na dvě navazuje volně na první díl vyprávění o pražských hospodách, který vyšel v?loňském roce pod názvem Na jedno. Čeká vás dalších 50 příběhů restaurací a hostinců, vesměs méně známých a netlačených do popředí zájmu turistickými bedekry.